Asociația

”Uniunea Micilor Producători de Vinuri DIONYSOS”

Uniunea Micilor Producători de Vinuri din Moldova, este o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinţei persoanelor asociate, în vederea realizării în comun a scopurilor determinate de statutul acesteia.

Misiunea Asociației este de a contribui la reformarea și dezvoltarea sectorului vitivinicol din Republica Moldova prin crearea unui ecosistem viabil ce va:

  • crea un cadru de promovare comună pentru micii producători dedicați
  • acorda asistență în dezvoltarea capacităților tuturor micilor producători indiferent de nivelul de dezvoltare
  • sprijini emergența noilor producători, în special din rândul producătorilor de struguri pentru a păstra valoarea adăugată
  • crește gradul de încredere în „vinurile de autor” prin asigurarea calității și expresiei vinificatorului – autor

Viziune: o Asociație cuprinzătoare, accesibilă, cu cunoștințe și receptivă, dedicată succesului durabil local și internațional al micilor producători de vinuri din Republica Moldova.

Numele și parcursul Asociației începe în 2010, când micii producători nu aveau posibilitatea și condițiile legale de a ieși și a se manifesta pe piața largă a consumatorilor. Astfel, un grup de descendenți ai lui Bachus, curajoși și plini de entuziasm, au pus la cale un plan de cucerire a tărâmului moldav și a țărmurilor îndepărtate de peste mări și oceane. Așa a apărut Asociația Micilor Producători de Vin din Moldova, destinată să facă o revoluție pe piața vinurilor în Moldova și nu doar.

Asociația a contribuit nu doar la modalitatea legală de manifestare, dar și la o voce comună, mai puternică, mai unită, care va răspunde necesităților micilor producători de a fi auziți și de a se afirma. Asociația a reușit să revoluționeze nu doar lumea micilor vinării, dar și a tuturor marilor titani. Datorită revizuirii Legii viei și vinului, în care aceștia au identificat nuanțe care pot fi îmbunătățite și care ar contribui la o dezvoltare și evoluție considerabilă a tuturor vinificatorilor. Un pas mic pentru micile vinării, un pas mare pentru piața vitivinicolă din Moldova, sau cum zice fabula: buturuga mică, răstoarnă carul mare.

Istoria micilor producători de vin, datează, însă, încă de la începutul anilor 2000, când apar primii mici vinificatori, un termen total necunoscut pentru Moldova, în acele timpuri. Ce înseamnă un mic producător – un producător de vinuri în ediții limitate, de calitate înaltă, produce vinuri cu personalitate, caracter, originalitate și autenticitate, filosofie și abordare personală pentru fiecare vin. Era vorba de niște vinuri exclusive, care se deosebeau prin experimente multiple și prin manufactură. La acel moment, însă, cadrul legal nu permitea producerea și îmbutelierea altor vinuri, decât cele industriale. Această barieră a condus la crearea unei Asociații, care să vină în sprijinul micilor producători. Scopurile principale ale Asociației erau: reprezentarea intereselor de grup; furnizarea de servicii; facilitarea integrării economice a producătorilor; intermedierea relației dintre producători și autorități, un lucru deloc simplu și destul de anevoios pentru vinării în care echipele sunt foarte mici, iar lucrul te dă peste cap; dezvoltarea durabilă a vinăriilor, pe principii de performanță și prin creșterea șanselor individuale ale membrilor Asociației. Acest ultim scop, fiind obiectivul de lungă durată a Asociației, care își dorește suportul și susținerea continuă a fiecărui membru; ghidarea acestora în identificarea resurselor și potențialului de dezvoltare, prin activități de consiliere, campanii de informare, realizare și susținere a unor programe de mentorat, asistență și suport. La fel, un element important îl constituie și educarea publicului, care trebuie să înțeleagă diferența între micii producători și celelalte vinării - și anume munca manuală, exclusivitatea și timpul depus, ceea ce presupune că o sticlă de vin al unui mic producători ar fi mai scumpă, pe bună dreptate, decât o sticlă de vin industrială, produsă în cantități mai mari și mai dese.

Asociația face o promovare comună a tuturor membrilor săi în diverse expoziții naționale și internaționale, degustări, forumuri, vernisaje, vizite de studiu, festivale și altele. Pe lângă promovare, Asociația contribuie cu expertiza legilor, promovarea schimbărilor, mentorat și suport pentru vinării, prin acordarea utilajelor de producere, promovarea și dezvoltarea turismului viticol, dezvoltarea noțiunii de terroir, dezvoltarea regiunilor rurale, crearea locurilor de muncă și multe altele.

Pe viitor, Asociația își dorește să obțină un statut legal pe toate dimensiunile administrative și legale, ca activitatea fiecărui membru să fie confortabilă și rentabilă, să nu se mai bazeze pe entuziasm continuu. Ținem să creăm criterii de calitate și să încurajăm și alți mici producători să devină membri ai acestei familii.

Avem mari așteptări și de la consumatori. Vrem să menționăm că, în ultimii ani, consumatorul local s-a maturizat considerabil. Ei sunt cei, care ne încurajează să creștem calitatea, să experimentăm, să creăm vinuri individuale, unice și cât mai originale și chiar haioase.

Fiind o țară agrară, cu tradiții milenare de vinificație, vinul trebuie să devină, cu adevărat, un simbol național al țării, o mândrie pe care să o purtăm cu noi pretutindeni. Aceste lucruri vor fi posibil doar cu implicarea tuturor, și a micilor producători, a marilor, dar mai ales a consumatorilor.

Statutul asociației

Descarcă

Principalul document care guvernează funcționarea asociației noastre este Statutul, în acest document sunt informații precum:

  • Dispozițiile generale
  • Principiile de activitate
  • Organele de conducere și decontrol
  • Drepturile și obligațiunile membrilor asociației
  • Patrimoniul și sursele de finanțare
  • Transparența activității
  • Condițiile de adoptare, completare și modificare ale statutului
  • Sucursalele asociației
  • Modul de reorganizare și de lichidare

Versiunea actuală a statutului asociației este în redacția din 14 iulie 2021.

Structura asociației

Adunarea Generală

Adunarea Generală este organul suprem de conducere al Asociației, compusă din membrii Asociației sau delegații acestora, care se convoacă periodic în ședințe ordinare și extraordinare. Adunarea Generală are următoarele atribuții:

  • Aprobă și modifică statutul Asociației
  • Alege și revocă membrii Consiliului și cenzorul
  • Aprobă tranzacții de proporții ale Asociației, ce depășesc valoarea de 250 000 MDL
  • Stabilește mărimea cotizației de membru
  • Aprobă bugetul anual de venituri și cheltuieli, planul de activitate anual; programul strategic de dezvoltare al Asociației, rapoartele anuale
  • Decide asupra reorganizării sau lichidării benevole a Asociației, în modul stabilit de statut și cu respectarea legislației

Comisia de Cenzori

Comisia de Cenzori exercită controlul asupra gestiunii organizației și a activității Administratorului și întocmește anual un raport cu privire la activitatea financiară a organizației și îl transmite Adunării Generale. Membrii comisiei de cenzori:

  • Ivan Muntean - WineMd SRL
  • Anatolie Iurco, Kotys Wine SRL
  • Nicolae Olărașu, GȚ Olărașu Mihail Dmitri
  • Serghei Rizov, SVCInter SRL

Preşedintele Consiliului Asociației

Președintele Consiliului Asociației este ales din membrii Consiliului Asociației și își păstrează calitatea de membru al Consiliului pe perioada mandatului. Președintele are următoarele competențe:

  • Convoacă și prezidează ședințele Consiliului
  • Convoacă ședințele ordinare sau extraordinare ale Adunării Generale, în cazul în care Administratorul refuză să o facă
  • Participă, împreună cu Administratorul, la selectarea personalului Asociației
  • Alte atribuții conform regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Asociației

Consiliul Asociației

Consiliul Asociației este organul reprezentativ de gestionare al Asociației, ales și subordonat Adunării Generale. Numărul membrilor Consiliului Asociației și mandatul acestora este stabilit de Adunarea Generală. Ales pe un mandat de 4 ani consiliul include următoarea componență pentru perioada 2021-2025:

Arcadie Foșnea (Crama Mircești)
Preşedintele consiliului asociației
Andrei Pripa (Domeniile Vinicole Pripa)
Membru al Consiliului Asociației

Mihail Sava (Crama Mihai Sava)
Membru al Consiliului Asociației

Natalia Efros (AlterEgo)
Membru al Consiliului Asociației

Gheorghe Cervin (Kara-Gani)
Membru al Consiliului Asociației
Constantin Furculiță (Vinăria DAC)
Membru al Consiliului Asociației

Mihai Măciucă (Etnovin)
Membru al Consiliului Asociației

Vladlen Ujacov (Vinum Estate)
Membru al Consiliului Asociației

Eugen Sîrbu (Somma Winery)
Membru al Consiliului Asociației

Conducătorul asociației

Conform statutului asociației aceasta este administrată de către administrator, care nu poate fi membru al Consiliului, dar este numit în funcție de către acest organ în baza unui concurs anunțat conform procedurile și regulamentului intern al asociației, revocarea administratorului poate fi efectuată la fel de către Consiliu, fără a fi necesară motivarea acestei decizii. Atribuțiile Administratorului asociației:
  • Gestionează activitatea curentă a asociației
  • Încheie acte juridice cu valoare de până la 100 mii lei
  • Reprezintă asociația în raport cu autoritățile și alte instituții
  • Execută hotărârile organelor de conducere și control
  • Administrează mijloacele asociației, încheie tranzacții, semnează contracte, eliberează procuri, deschide contrui, semnează documente financiare
  • Întocmește rapoarte anuale și trimestriale de activitate
  • Exercită alte atribuții prevăzute de legile Republicii Moldova

Administratorul asociației: Elena Tomescu, office@vindeautor.md, +373 (68) 294484